Officiële Open Monumentendag website over Gemeente Hoeksche Waard

Grote- of Sint Lambertuskerk

Het gebouw is zeer oud, het schip van de kerk uit begin 1500. Oorspronkelijk was het een kruiskerk, waarvan het ene transept nog bestaat aan de zijde van de Kerkstraat. Aan de andere zijde is het transept weggebroken toen in 1847 het kerkgebouw met de noorderaanbouw is uitgebreid om het toenemende aantal kerkgangers een plaats te bieden.

In de jaren 1936-1939 vond een grote restauratie plaats en is de huidige consistorie gebouwd op de plaats waar deze zich nu bevindt.

In de periode 1993-1994 heeft er opnieuw een grote restauratie plaatsgevonden, waarbij het gehele gebouw onder handen is genomen. Er zijn toen geheel nieuwe banken gekomen, die ook een andere opstelling kregen. Er is een nieuwe verwarming aangelegd en er zijn 13 glas-in-lood ramen geplaatst. Deze nieuwe ramen zijn geschonken door de gemeente Strijen, het waterschap en diverse instellingen, personen en verenigingen, zowel uit Strijen als van elders. De glas-in-lood ramen in de noorderaanbouw zijn al in 1950 geplaatst en zijn een geschenk van een oud dorpsgenoot.

Het orgel in de kerk is gebouwd in 1839 door de bekende orgelbouwer Van Oeckelen uit Groningen. In 1975 is dit orgel grondig gerestaureerd en in 2020 is groot onderhoud uitgevoerd en enkele aanpassingen gerealiseerd.

Adresgegevens:

Kerkstraat 48
https://hervormdstrijen.nl

Openingstijden & bezoekers informatie.

Geopend op zaterdag 10 september: Ja
Geopend op zondag 11 september: Nee
zaterdag 10.00-16.00
Toegankelijk met rolstoel: Ja
welke activiteiten zijn er: vrije toegang, gidsen aanwezig voor nadere toelichting. Het orgel wordt bespeeld door de vaste organisten van de Hervormde Gemeente

gegevens over het monument

Wat is het voor een monument: Kerk
Monument status: Rijksmonumant
Bouwperiode: 1500 met latere aanpassingen/uitbreidingen
Oorspronkelijke functie: Kerk
Huidige functie: Kerk