Officiële Open Monumentendag website van Gemeente Hoeksche Waard

Kerk op de Heul

Het tweede weekend van september is traditioneel het monumentenweekend. Eigenaren en beheerders van een Gemeentelijk of Rijksmonument kunnen dan hun bezit voor bezichtiging openstellen aan het publiek.

Het kerkgebouw is een Gemeentelijk monument, de moeite waard om te bezichtigen. Tussen 1950 en 1962 zijn, met steun van de vrouwenkring, de glas-in-loodramen vervangen door gebrandschilderde  ramen met een Bijbelse voorstelling, of een uitbeelding die herinnert aan een  ingrijpende gebeurtenis, zoals de bevrijding na de tweede wereldoorlog of de watersnoodramp op 1 februari 1953, waarbij 37 inwoners van ’s-Gravendeel omkwamen.

Het huidige kerkorgel werd in 1962 geplaatst. Als blijk van waardering voor de hulp uit Zweden tijdens de februaridagen in 1953, werd de opdracht tot levering gegund aan Niels Hammarberg orgelfabrikant in Göteborg. De aanschaf werd financieel mogelijk gemaakt dankzij een eenmalige gift van Hfl. 60.000,– uit het rampenfonds.

Drie regionaal bekende musici, Bastian Kooy, Sander Barth en Mathijs de Graaf zullen, begeleid door een aantal trompettisten, op kerkorgel en piano een muzikale reis door de tijd presenteren. Zij zullen de bezoekers ook kennis laten maken met de klanken van een spinet. Een oud, bijna vergeten instrument van vroeger.

Het beloofd een aantrekkelijk en afwisselend programma te worden met muziek van toen tot hedendaagse filmmuziek.

De Historische Vereniging zal weer een foto-expositie opstellen met afbeeldingen van personen uit de archieven van verschillende sportverenigingen en zangkoren.

Je bent van harte welkom om te komen kijken en luisteren in de sfeervolle ambiance van dit eeuwenoude kerkgebouw.

Adresgegevens:

Hendrik Hamerstraat 1
http://www.vriendenkerkopdeheul.nl/

Openingstijden & bezoekers informatie.

Geopend op zaterdag 10 september: Nog niet bekend
Geopend op zondag 11 september: Nog niet bekend
*
Toegankelijk met rolstoel: Ja
welke activiteiten zijn er: Rondleiding, bespeling kerkorgel

gegevens over het monument

Wat is het voor een monument: Kerkgebouw
Monument status: Gemeentelijk monument
Bouwperiode: Begin 20e eeuw
Oorspronkelijke functie: Kerk
Huidige functie: Kerk