Officiële Open Monumentendag website over Gemeente Hoeksche Waard

Korenmolen Simonia Piershil

De korenmolen Simonia in Piershil is een opvolger van een achtkante rietgedekte molen uit 1714, die vermoedelijk in 1845 verbrandde. Adrianus van der Wild legde op 28 juli 1845 de eerste steen van de nieuwe molen. De molen werd gebouwd door de Piershilse molenmaker Dirk David van Dijk, voor wie dit een van zijn eerste compleet nieuw gebouwde molens was. In zijn twintig jaren tellende carrière bouwde hij er nog circa 30.

Zeer lang heeft de familie Andeweg deze molen in eigendom gehad en bemalen. De laatste molenaar in deze familie, Henk, begon door het vroeg overlijden van zijn vader op zeer vroege leeftijd zijn zelfstandige molenaarscarrière. Hij en zijn broer Jan, die later boer werd, bemaalden de molen zelfstandig op 16 en 18-jarige leeftijd. Volgens overlevering ging dit niet altijd even soepel, wat resulteerde in bijzondere taferelen. In 1960 werd gestopt met het gebruiken van windkracht. Voor die tijd was er in de benedendijks gelegen maalderij al een elektrisch aangedreven maalstoel aanwezig. Voorheen waren een koekenbreker en drie koppel maalstenen aanwezig; thans zijn er van die laatste nog twee. In 1966 verkocht H.J. Andeweg de molen aan de toenmalige gemeente Piershil. In 1973-74 volgde een restauratie, waarbij de molen draaivaardig werd opgeleverd. Vervolgens maakte vrijwillig molenaar Hans Hogenboom deze molen stukje bij beetje geheel maalvaardig en sindsdien is op vrijwillige basis gemalen. In 2012 droeg Hogenboom, na 36 jaar trouwe dienst, zijn taak over aan Kevin Strijker.

Inmiddels buitengewoon zeldzaam is de aanwezigheid van twee origineel voor een molen vervaardigde Pot-roeden. Beide waren al een keer flink opgeknapt en de molen heeft het er lang mee volgehouden, maar in november 2015 volgde een draaiverbod. Daarna moest de molen wachten op de beslissing of er nieuwe roeden moesten komen of de oude nogmaals konden worden gerepareerd. Bij onderzoek na het strijken van de roeden bleken beide reparabel. Op 20 december 2017 werden zij geheel hersteld weer gestoken. Daarnaast heeft de molenmaker ook ander werk verricht, met name aan de staart die volledig is vervangen. Begin 2018 werd gewerkt aan de ophekking en tenslotte is de molen op 30 januari opgeleverd en weer in gebruik genomen. In september 2018 is deze molen, samen met die van Goudswaard, door de gemeente Korendijk overgedragen aan de toenmalige Stichting Molens Binnenmaas, die daarmee in het bezit kwam van alle gemeentelijke molens in de Hoeksche Waard. Op 6 november 2018 veranderde daardoor de SMB haar naam in Stichting Molens Hoeksche Waard (SMHW).

Adresgegevens:

Molendijk 39
https://www.molenshoekschewaard.nl/molens/korenmolen-simonia-piershil/

Openingstijden & bezoekers informatie.

Geopend op zaterdag 10 september: Ja
Geopend op zondag 11 september: Nee
10:00 - 17:00
Toegankelijk met rolstoel: 0
welke activiteiten zijn er:

gegevens over het monument

Wat is het voor een monument: Molen
Monument status: Rijksmonument
Bouwperiode: 1845
Oorspronkelijke functie: Korenmolen
Huidige functie: