Officiële Open Monumentendag website over Gemeente Hoeksche Waard

RK kerk St. Antonius van Padua

De r.-k kerk St. Antonius van Padua ligt aan de Karel Doormanstraat en toont een aanblik die sterk afwijkt van haar oorspronkelijke status.

Het gebouw en de bijbehorende tuin werden in 1828 door de groeiende r.-k gemeenschap aangekocht om daar haar erediensten te houden. Dat gebeurde aanvankelijk op de bovenzaal van huize Vredestein, toen nog in zijn oorspronkelijke staat. De benedenverdieping werd gebruikt als pastorie. Maar al gauw bleek die bovenzaal te klein voor de alsmaar groeiende r.-k gemeenschap.

Het schilderij (in het parochiecentrum) dat dateert uit 1850 (schilder onbekend) toont duidelijk het oorspronkelijke Vredestein en de buurt eromheen, gezien vanaf het Zandpad, de huidige Karel Doormanstraat. Linksachter op het doek is nog duidelijk de 1e Antonius van Paduakerk te zien, de huidige N.H. kerk ook wel dorpskerk genoemd. Deze van oorsprong katholieke kerk kwam in handen van de protestanten als gevolg van de onteigening van de r.-k kerken als gevolg van de reformatie (1572).

Om meer ruimte te creëren voor de erediensten werd in 1866 besloten om een gedeelte van Vredestein te slopen. Het gehandhaafde gedeelte werd toen pastorie en secretariaat en is later uitgebreid met een parochiecentrum. Rechts van de voordeur werd het pand afgebroken om daar plaats te maken voor een nieuw te bouwen kerk en sacristie, die aan het niet gesloopte gedeelte zou worden aangebouwd. De gedenkstenen in de pui geven duidelijk de datum aan van deze nieuwbouw en de wijze waarop de nieuwe kerk werd gefinancierd.

Uiteraard is de toen gebouwde kerk steeds aangepast aan de noden van de tijd. Zo is er op latere datum o.a. een koorzolder gebouwd.

Zeer nadrukkelijk aanwezig zijn de twee gebrandschilderde ramen. Het linker raam vertelt een legende uit het leven van Antonius en het rechter raam toont ons het moment van de terechtstelling op 9 juli 1572 van Andries Wouters, pastoor te Heinenoord, één van de HH Martelaren van Gorcum. Met diens terechtstelling kwam er een eind aan de r.-k eredienst in de Hoeksche Waard en het zou tot 1824 duren eer de draad weer werd opgepakt.

De kruiswegstaties zijn afdrukken van de originele staties van de hand van Jan Toorop (de originelen bevinden zich in de Sint-Bernulphuskerk in Oosterbeek).

De tuin achter huize Vredestein wordt al gauw benut als begraafplaats en is dat tot op heden nog steeds.

Adresgegevens:

Karel Doormanstraat 51, 3262 PB Oud-Beijerland
https://deheiligefamilie.nl/kerkwijken/st-antonius-van-padua

Openingstijden & bezoekers informatie.

Geopend op zaterdag 10 september: Ja
Geopend op zondag 11 september: Nee
Zaterdag van 10 to 16 uur
Toegankelijk met rolstoel: Ja
welke activiteiten zijn er: Persoonlijke rondleiding door de kerk en over de begraafplaats, versnapering in ons parochiecentrum waar ook handgemaakte wenskaarten te koop zijn.

gegevens over het monument

Wat is het voor een monument: kerk
Monument status: gemeentelijk monument
Bouwperiode: kerk 1866
Oorspronkelijke functie: woonhuis (huize Vredestein) en kerk
Huidige functie: kerk en pastorie, secretariaat en parochiecentrum