Officiële Open Monumentendag website over Gemeente Hoeksche Waard

Smederij museum

Welkom in de smederij

Deze smederij bestond al in de 16e eeuw. Niet zo groot als nu, maar alleen het gedeelte voor het smidsvuur. De smid heeft in 1922 het huis van de buren erbij gekocht en de smederij uitgebreid tot wat het nu is.

Waarom deze smederij op deze plaats?

De dijk waaraan de smederij staat is een zeer bijzondere dijk. Het is namelijk de verbindingsweg Amsterdam-Parijs. Deze dijk is in Nederland de enige dijk die van het begin tot het einde bebouwd is. Geen groepje woningen en dan een kaal stuk, maar 16 kilometer dijk die geheel bebouwd is. Over deze dijk zijn door de eeuwen heen veel paarden en koetsen gegaan en ook het koninklijk huis had aan de overkant van het museum een stal waar paarden stonden om te vervangen voor de verre tochten. Deze paarden werden in deze smederij beslagen en ook de koetsen werden hier gemaakt als er wat stuk was. In deze straat hadden we niet één maar drie smederijen en een straat verder nog een vierde. Dit geeft aan dat er in een kleine gemeente als Strijen met toen hooguit 3000 inwoners veel werk was te doen.

Onder deze smederij is de woning van de smid die ingericht is in de stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw met een toogkelder en compleet ingericht keuken en bedstede. Boven de smederij hebben we een expositieruimte, waar veel gereedschap tentoongesteld is. Veel bodem vondsten van uit de ijzertijd en de eeuwen daarna. Daaruit zie je dat Strijen een oude gemeente is. In 1994 hebben we ons 1.000 jarig bestaan gevierd. Vanaf september is er de expositie die gekozen is op het thema van de openmonumentendag; “Oud gebouw nieuw gebruik”. Deze expositie laat zien hoe je oude gebouwen met een historie kunt hergebruiken.

 

Adresgegevens:

Kerkstraat 47
https://www.hetlandvanstrijen.com

Openingstijden & bezoekers informatie.

Geopend op zaterdag 10 september: Ja
Geopend op zondag 11 september: Nee
10:00 uur en 16:00 uur
Toegankelijk met rolstoel: Ja
welke activiteiten zijn er: Gratis toegang met des gewenst een rondleiding

gegevens over het monument

Wat is het voor een monument: museum
Monument status: Gemeente monument
Bouwperiode: 16e eeuw
Oorspronkelijke functie: Smederij
Huidige functie: Smederijmuseum