Officiële Open Monumentendag website over Gemeente Hoeksche Waard

't Mariënhof

Marienhof Westmaas is een nostalgisch herenhuis dat door zijn intieme karakter, goede bereikbaarheid en ruim vierhonderd jaar historie een sfeervolle ontmoetingsplek is. tevens onze hoofd locatie

klik hier voor meer

HOF VAN MOERKERKEN

Het Hof van Moerkerken is de enige buitenplaats die in de Hoeksche Waard bewaard is gebleven. Het landgoed vindt zijn oorsprong in het midden van de 15e eeuw, toen het in bezit was van Elisabeth van Loon en Vranck van Praet. Na een brand in 1660 is het huidige hof ontstaan. Beroemde mensen zoals Frederik van Eeden en Albert Verweij hebben op het hof vertoefd.

Klik hier voor meer

HERVORMDE KERK TE HEINENOORD

Open monumentendag in de Kerk te Heinenoord

Deze middeleeuwse kerk is een oude katholieke kerk waarbij de laatste pastoor heilig is verklaard.

De kerk bevat nog oude muurschilderingen en grafzerken uit deze periode.

Ook oude kerkbanken, preekstoel en orgel zijn te zien .

Klik hier voor meer 

MUSEUM HOEKSCHE WAARD

Zowel ’t Hof van Assendelft als de herenboerderij Oost-Leeuwenstein zijn gratis te bezoeken. Rondleiders vertellen interessante verhalen over de twee monumentale panden. ’t Hof, het statige buitenhuis met stijlkamers van de Haagse ambachtsvrouw Sara Louisa du Faget van Assendelft, ziet er heel anders uit dan de herenboerderij Oost-Leeuwenstein met verhalen over de gewone inwoners van de Hoeksche Waard.

klik hier voor meer 

FORT BUITENSLUIS

Fort Buitensluis is een uniek monumentaal object aan het Hollandsch Diep in Numansdorp. Het is onderdeel van de stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.
Tot voor kort was Fort Buitensluis niet meer dan een goed bewaard geheim. Gelukkig is dat aan het veranderen. Sinds het fort in 2015 haar deuren opende voor het publiek

Klik hier voor meer 

KERK OP DE HEUL

Het kerkgebouw is een Gemeentelijk monument, de moeite waard om te bezichtigen. Tussen 1950 en 1962 zijn, met steun van de vrouwenkring, de glas-in-loodramen vervangen door gebrandschilderde  ramen met een Bijbelse voorstelling, of een uitbeelding die herinnert aan een  ingrijpende gebeurtenis, zoals de bevrijding na de tweede wereldoorlog of de watersnoodramp op 1 februari 1953, waarbij 37 inwoners van ’s-Gravendeel omkwamen.

Klik hier voor meer 

VOORMALIGE RIJKS H.B.S. TE OUD-BEIJERLAND

In 1918 ging na een lange politieke strijd de Rijks Hogere Burgerschool (H.B.S.) van start, die in 1920 een nieuw gebouw aan de H.B.S.-laan betrok. In 1930 telde de H.B.S. slechts 35 leerlingen. Na 68 jaar moest afscheid genomen worden van het gebouw, vanaf dat moment werden de lessen gegeven in de nieuwe school in de Zoomwijck. Het karakteristieke gebouw met het torentje bestaat nog steeds

Klik hier voor meer

CAFE ’T VEERHUYS

Cafe ’t Veerhuys in Puttershoek is o.a. bekend van het rijke verleden met schaatsenrijden Cees Verkerk en het NK Sprietlopen,

Klik hier voor meer

DE GREUPKERK

Door de uitgestrektheid van de kerkelijke gemeente Mijnsheerenland en het voor de inwoners van de Stougjesdijk niet te doen was om naar de dorpskerk in Mijnsheerenland te komen werd er in 1921 besloten om een hulpkerk te bouwen op Greup.

Er werd eerst nog getwijfeld of er voldoende mensen op af zouden komen, maar nadat de kerk in 1922 werd geopend, bleek de kerk eigenlijk al vrij snel te klein en werd er al in 1923  een stukje aangebouwd.

Klik hier voor meer 

HERVORMDE KERK KLAASWAAL

Het eerste deel van de kerk dateert uit 1566. In de periode 1602-1608 is de kerk uitgebreid en heeft de kerk een toren gekregen. Het kerkgebouw in het centrum van Klaaswaal is in grotere vorm herbouwd in 1647. In de periode 1993-1994 is zowel het interieur als het exterieur grondig gerenoveerd

Klik hier voor meer 

HERVORMDE KERK MAASDAM

De geschiedenis van de kerk gaat terug naar 1427 .Op de plaats van de huidige kerk werd een kerk gebouwd, deze werd in 1666 grotendeels vernieuwd. In 1790 werd de toren opnieuw gebouwd. In 1870/1871 was de kerk weer aan een restauratie tot en toen besloot men om hem af te breken en een nieuwe te bouwen. De toren welke redelijk “nieuw” was bleef staan.

Klik hier voor meer

LUCHTWACHTTOREN

Deze toren is één van de 275 luchtwachttorens die in de periode van de koude oorlog in Nederland gebouwd zijn als uitkijktoren om de Russen te lokaliseren. Van de 275 zijn er nog een paar over en één van de weinige die gerestaureerd is staat in de Mariapolder van Strijen

Klik hier voor meer 

OUDE BEGRAAFPLAATS ‘S-GRAVENDEEL

Vanaf het jaar 1857 was het verboden nog doden te begraven rondom de kerk. De gemeente moest daarom een plaats voor een nieuwe begraafplaats aanwijzen. Dat werd deze plek aan de Kerkstraat. De inmiddels gesloten begraafplaats is een rustige maar indrukwekkende plek in het centrum van ‘s-Gravendeel. Je moet misschien even zoeken naar de toegang via het ijzeren hekwerk.

Klik hier voor meer 

SMEDERIJ MUSEUM

Deze smederij bestond al in de 16e eeuw. Niet zo groot als nu, maar alleen het gedeelte voor het smidsvuur. De smid heeft in 1922 het huis van de buren erbij gekocht en de smederij uitgebreid tot wat het nu is.

Klik hier voor meer 

DORPSKERK WESTMAAS

Deze Dorpskerk is een éénbeukige kerk met driezijdige sluiting. Boven aan de westelijke toreningang is een steen met het jaartal 1650 en boven de kerkingang aan de noordmuur, zoals die tot voor de restauratie van 1968 dienst deed, is een steen met het jaartal 1650 met ter weerszijden de letters I H – V D. Dat zijn de initialen van de bouwmeester van de kerk, Jacob Hermens van Driel. De kerk is één van de eerste protestantse kerken die na de Reformatie gebouwd zijn.

Klik hier voor meer